تاریخچه رنگ
شناخت ما از تاریخچه رنگ بسیار محدود و در هالهای از ابهام می باشد و دلیل آن استفاده از رنگ است که در گذشته های بسیار دور در تمام جوامع متداول بوده. تا آن جا که تاریخ به یاد دارد، همیشه انسان به رنگ و آثار آن توجه داشته و از فرایندهایش در گذران زندگی، خاصه در پوششها و خوراکیها بهره گرفته است. به هر حال معلوم است که انسان از حدود سی تا پانزده هزار سال پیش از میلاد مسیح از رنگ استفاده میکرده. نقاشیهای غارهای آلتامیرا در شمال اسپانیا و لاسکو در جنوب فرانسه شواهد این ادعا هستند. فیلسوفان یونان اولین نظریههای در مورد رنگ را بیان داشتند اما اولین نظریههای قابل تامل در مورد رنگ در دوران رنسانس ایجاد شد. در حدود سالهای ۱۵۰۰ میلادی داوینچی نظرش معطوف به رنگهای زرد، سبز، آبی و قرمز شد او این رنگها را همچون رنگهای سیاه و سفید جزو رنگهای اصلی دانست و سعی کرد بنحوی نشان دهد چگونه با ترکیب این رنگها میتوان تمام رنگها را بدست آورد.اما علم رنگ درمانی از طب هندی، طب سنتی چین، طب یونانی، مصری و ایرانی سرچشمه گرفته شده که از رنگها در درمان بیماریهای جسمی و روانی و برای اهداف پزشکی استفاده میشود.
تاثیرات فیزیولوژیک و ادراکی رنگها
تاثیر رنگها بر روی انسان به دو صورت مشخص فیزیولوژیک و ادراک روانی وجود دارد.
امروزه بررسی رفتار انسان در مقابل رنگها به صورت واکنشهای روانشناسی و چه به صورت واکنش فیزیولوژیک یکجا مطرح و بررسی میشود. البته سابقه این علم که میتواند موثر بر بدن انسان باشد به ادوار باستان مربوط میشود. در سال ۱۹۴۹ گلد استاین آزمایشهایی در مورد تاثیر رنگ بر عملکرد بدن انسان انجام داد و مشاهداتش را منتشر کرد. او این آزمایش را بروی بیماران مبتلا به پارکینسون انجام داد. نتایج آزمایش نشان داد که رنگ قرمز در ازدیاد شدت بیماری موثر است در حالی که رنگ سبز کارکردی درمانی دارد و باعث آرامش خاطر میشود. در سال ۱۹۹۰ نتایج آزمایشهای تابش نورهای رنگی قرمز، زرد، سبز، آبی بر چشم که توسط فریلینگ انجام شده بود، در کتابی به نام «قوانین رنگ» منتشر شد. او برای اثبات نتایج خود واکنشهای افراد مورد آزمایش را به سه دسته، مسرتآمیز یا ناخوشایند، تحریککننده یا آرامش بخش و فشارآور یا راحتیآور طبقه بندی کرد. نتایج این آزمایش بدین شرح بودند:
قرمز: فشار خون بیثبات، تپش قلب افزایش مییابد و یک احساس ناخوشایند گرفتگی و بغض را با خود دارد که همراه با سر درد میباشد.
زرد: بیماران آنرا مانند نور خورشید میدانستند و یک احساس تحرک و بیقراری در مغزشان به وجود میآمد ولی احساس آرامش و خوشی در بیماران مشاهده نشد.
آبی: تمام افراد مورد امتحان احساس مسرتبخشی داشتند و ابراز داشتند که به آرامشی خیلی عالی دست یافتند.
سبز: تمام افراد مورد امتحان احساس خوشی، قابلیت خشنودی و یک آرامش نسبی(نسبت به نور قرمز) دیده میشد.
در تحقیقی دیگر که در انستیتو تحقیقات رنگ چسکین در آمریکا اشاره کرد، آنها در طی این آزمایش چهار اتاق را با رنگهای قرمز،آبی، زرد و سبز رنگ آمیزی و مبلمان کردند نتایج بدست آمده از قرار زیر میباشد:
در اتاق قرمز فشار خون و تپش قلب افراد آزمایش شونده رو به ازدیاد نهاد و افراد میل به فعالیت داشتند ولی به سختی در آن کاری را انجام میدادند، در اتاق آبی درست برعکس ضریان قلب و فشار خون رو به کاهش نهاد و فعالیت آنها کندتر شد. اتاق زرد اثری بر روی ضربان قلب و فشار خون نداشت ولی افراد شکایت از چشم درد داشتند و در اتاق سبز واکنش غیر عادی مشخص نشد.
با بررسی نتایج بدست آمده میتوان نتیجه گرفت که رنگهای دارای طول موج بلند، بیشتر از رنگهای دارای طول موج و کوتاه، محرک هستند. البته نباید این یافتهها را بصوت کلی بیان کرد زیرا واکنش انسان در مقابل رنگ به چندین عامل بستگی دارد به طور مثال متغیرهایی مانند غلظت، تیرگی، روشنی، مکان مورد استفاده، مدت زمان استفاده و متغیرهای دیگر که تاثیر قابل ملاحظهای بر انسان دارند.
آثار رنگ قرمز از دیدگاه روان شناسی
طبق گفته مارتین لانک صفات پسیکولوژیک رنگ قرمز عبارت است از: نیروبخشی، ایجاد حرکت و فعالیت و سمپاتیک بودن. آنچه امروزه درباره خواص رنگها ذکر شده، به اختصار چنین است: قرمز: تسکین دهنده برخی بیماریهای پوستی، مسکن حساسیتها، مقوی و مرتب کننده هضم و اشتها، مقوی ضعف عصبی، گرم کننده و محرک احساسات و افزایش دهنده کشش عضلات و فشار خون و فعالیت جنسی و کم کننده تنفس است.
آثار روانی رنگ سیاه
آنچه مسلم است این که رنگ سیاه، حالت حزن و افسردگی در انسان ایجاد میکند و با شادی و انبساط خاطر، تناسبی ندارد. از همین رو است که در عزاداریها از این رنگ استفاده میکنند.
براساس گزارشی وقتی صندوقهایی را که به رنگهای روشن و سبز و تیره از جمله سیاه بود، بین کارگران تقسیم کردند، حاملان صندوقهای تیره و سیاه از درد کمر و کلیه شکایت داشتند.
آثار روانی رنگ سفید:
دکتر اردوبادی در این باره نوشته است:
«رنگ سفید کامل یا نور شدید سفید حتی در مدت کم، قدرت دید را به علت خستگی اعصاب و عضلات چشم، تغییر داده و دچار عوارض حاد و مزمن میکند که در صورت مداومت ممکن است تا مرحله ایجاد کوری نیز پیش رود… بر این اساس، آنان که بر حسب اقتضای شغلی با زمینههای سفید سر و کار مداوم و طولانی دارند، از عمر طبیعی چشمشان کاسته میشود».
آثار زیستی و روانی رنگ سبز
محققان و روان شناسان برای رنگ سبز آثار فراوانی بر شمردهاند. یکی از آنها درمان برخی از بیماریهاست. ثابت شده که رنگها در درمان برخی از بیماریها اثرات قابل توجهی دارند.
http://tiktashop.com/?page_id=148دکتر پاک نژاد در این زمینه میگوید:
«رنگ سبز، مفرح و برای باز و گشاد نمودن رگها و تسکین اعصاب و کم کردن فشار خون مؤثر است. و در اطاق بیمارستانها نیز به کار میرود و برای کسانی که پرتلاش هستند، رنگ سبز ملایم، مناسب است. رنگ سبز قوای فکری را بر میانگیزد و بهجت آور است»
رنگ درمانی
درمان از طریق رنگها را کروموتراپی یا رنگ درمانی مینامند. تلاش انسان برای درمان و رسیدن به آرامش به وسیله رنگها به قدمت تاریخ است. این علم از طب هندی، طب سنتی چین، طب یونانی، مصری و ایرانی سرچشمه گرفته، موضوعی که در طب اسلامی نیز به آن اشاره شده و ائمه علیهم السلام خواص متفاوتی برای رنگها ذکر کردهاند.اعتقاد بر این است که هر یک از رنگها دارای طیفی خاص است که با ردیفی از طول موجها ارتباط دارد. هر رنگ بسته به فرکانس خود دارای آثار متعددی در بدن است. رنگ درمانی یکی از امکاناتی است که در اختیار بشر امروزی قرار دارد تا با وسایلی ساده و یا حتی بدون استفاده از وسایل خاصی، در جستجوی سلامتی و تندرستی بیشتر و یافتن آرامش برآید. از مزیتهای رنگ درمانی امکان استفاده تمام افراد از آن بدون صرف هزینه زیاد (و گاهی کاملا بدون هزینه) است.
نتیجه گیری
همانطور که در بررسی های انجام شده نیز اشاره شد، محققان رنگ سبز را به عنوان یکی از شاخص های تاثیرگذار در درمان بیماریهای عصبی و اختلالات روانی می دانند. پزشکان نیز بر این موضوع اتفاق نظر دارند که رنگ سبز، مفرح و برای باز و گشاد نمودن رگها و تسکین اعصاب و کم کردن فشار خون مؤثر است. اما مطابق آنچه در بخش پیشین اشاره شد نمیتوان این نتایج را به صورت کلی تعمیم داد، چرا که واکنش و احساسات انسان ها در برابر رنگ ها به چندین عامل بستگی دارد. به طور مثال متغیرهایی مانند: نور مکان، علایق بیماران به رنگها، مدت زمان استفاده از مکان و… از جمله متغیرهایی هستند که تاثیر قابل ملاحظهای بر نگرش و احساس انسان ها دارند. به همین دلیل توجه صرف به رنگ سبز و استفاده مطلق از این رنگ در فضاهای درمانی مناسب نمی باشد و حتی ممکن است به طور عکس باعث بروز اختلالاتی در بیماران نیز گردد. به همین دلیل بجای استفادهی صرف از رنگ سبز استفاده از طبیعت که مصداقی برای رنگ سبز میباشد، توصیه می گردد. همانطور که نتایج آزمایشات مورد اشاره قرار گرفت اثرات مثبت طبیعت در درمان بیماران قابل توجه بوده است. از اینرو راهکارهایی برای استفاده از طبیعت یا به نوعی رنگ سبز در طراحی فضاهای درمانی توصیه میشود:
مکانیابی فضاهای درمانی و بیمارستان در کنار مناظر طبیعی مانند: تپهها، جنگلها، رودها و مناظر طبیعی مصنوعی
استفاده از کاشت طبیعی در ترکیبی ارگانیگ به جای طراحی گیاهان تزئینی در محوطه بیمارستان
ایجاد فرصتهایی برای تماس بیشتر و ملموستر با عناصر طبیعی از طریق افزایش کاربریهای مرتبط با فضاهای بستر
ایجاد طبیعت مصنوعی در فضاهای انتظار، وید، بام سبز و ایجاد مکانی برای قرارگیری عناصر طبیعی در فضاهای بستری
استفاده از الگوی حیاط مرکزی و گودال باغچه به هدف ایجاد فضای سبز
قرار دادن تخت با ارتفاع مناسب و روبروی پنجره برای دید به مناظر طبیعی
با سلام و احترام ، لطفا جهت سفارش طراحی چهره از روی عکس کلیک کنید.
- هدیه یا کادو تولد همسر، فرزند، دوستان و یا آشنایان
- هدیه سالگرد ازدواج و یا برای ثبت شادی روزهای اول زندگی مشترکشان
- هدیه برای شروع یک رابطه دوستانه و مشترک
- یادبود برای عزیزان و یا دوستان که وقتی هستند قدرشان را بدانند